Wat kun je doen voor je partner

Ontlast je partner.
Als je partner werkt heeft ze altijd al een druk bestaan: 40 uur werken en daarnaast het huishouden, boodschappen en koken. Dit is altijd al een behoorlijke belasting. Als je zwanger bent kan deze belasting makkelijk teveel worden.
Hoewel mannen gelukkig een steeds groter aandeel in het huishouden op zich nemen blijkt uit allerlei onderzoeken dat de meeste zorgtaken nog steeds op de schouders van de vrouw terecht komen.

Vroeger stopten vrouwen met werken als ze gingen trouwen en als ze dan zwanger raakten dan konden ze
’s middags even gaan liggen en hun lichaam de rust geven die het nodig had.
Tegenwoordig wil bijna iedere vrouw zo lang mogelijk doorwerken. Het wordt ook van haar verwacht dat ze alles normaal kan blijven doen. Het gevolg is dat er allerlei pijnklachten zijn ontstaan, die na een rustig weekeinde vaak een stuk minder zijn.
Probeer je partner wat meer dan normaal te helpen. Doe bv. zelf de boodschappen en laat haar als ze uit haar werk komt een half uurtje op de bank rusten terwijl jij de aardappels schilt en de groenten schoonmaakt. Ook al heb je een hekel aan al die huishoudelijke rompslomp, probeer haar nu wat meer te helpen.
Je zult merken dat het niet alleen je vrouw, maar ook jullie relatie ten goede komt. Een vrouw die doodmoe is wordt er meestal ook niet gezelliger op.
Door wat meer taken over te nemen, en je partner dan ook te ‘dwingen’ om even te gaan rusten, kan zij even tot rust komen.
“Een zwangere die luistert naar haar lichaam en regelmatig even rust neemt heeft veel minder klachten dan een zwangere die maar door blijft gaan.”

Wat kun je doen:
Neem huishoudelijke taken over
Biedt aan om de boodschappen te doen
Laat haar alleen als ze daar behoefte aan heeft
Masseer haar regelmatig, de spieren hebben het zwaar
Verander je werktijden als dat mogelijk is, zeker aan het einde van de zwangerschap
Wees er voor haar als het nodig is
Verdedig haar keuze voor het geven van borstvoeding

Do’s en don’ts voor partners:
je denkt misschien dat je het heftigste gehad hebt zodra de bevalling achter de rug is, als je baby rustig lift te slapen in zijn of haar bedje en je partner weer begint bij te komen van alles. Maar vergeet niet dat zij jou nodig hebben! Ik wil je niet afschrikken, want dat is echt niet nodig, maar ik geef je wel wat tips mee om alvast tijdens de zwangerschap en later in de kraamtijd de best mogelijke steun en toeverlaat voor je partner te zijn. En als je verzekerd wil zijn van een goede start en een fijne kraamweek: vergeet je dan vooral niet aan te melden bij Henny’s Kraamzorg!

Do’s:
* zorg dat alles op tijd klaar staat voor de komst van de baby. Je weet maar nooit, soms komt je baby plotseling een paar weken eerder.
Denk aan de kinderkamer, de box en de kinderwagen, maar ook de spullen die je (vrouw/partner) mee moet nemen naar het ziekenhuis.
* regel je ouderschapsverlof op tijd bij je werkgever, zodat je na de bevalling samen met de kraamverzorgende voor je baby en je partner kunt zorgen.
En zodat je natuurlijk zelf ook even kunt wennen aan de nieuwe situatie.
* maak een rondje door het huis voor mogelijk onveilige plekjes. Nu kun je op tijd zorgen dat jullie huis een veilige omgeving is voor je kindje. Denk aan: scherpe hoeken, traphekjes, lage kastjes met schoonmaakmiddelen, etc.
* ga mee naar een cursus over de kraamtijd of over de bevalling. Misschien voor je partner wel zo fijn als jij ook weet hoe het strak allemaal zal gaan.
* ben je niet getrouwd? Zorg dat je alvast bij de burgerlijke stand aangeeft dat je je kindje erkent (dat kan ook voor de bevalling).
* pak wat praktische regel-dingen over van je partner.

Don’ts:
* je partner betuttelen. Vraag regelmatig  of je nog iets voor haar kunt betekenen, maar laat haar ook zelf aangeven als ze iets wél zelf wil doen.
* plan niet teveel kraambezoek op één dag! Elke dag bezoek is misschien helemaal niet waar je behoefte aan hebt. Als je ziet dat je partner moe is, help haar dan door het bezoek vriendelijk de deur uit te werken. Jullie willen zelf ook nog even bijkomen en vooral genieten van jullie baby!
* laat niet alle verzorging over aan je partner en de kraamverzorgende. Je kraamverzorgende kan je in die eerste dagen alles uitleggen en laten zien. Neem vooral haar kennis tot je, zodat je het daarna helemaal zelf kunt. En JA, ook het verschonen van die vieze luiers!! Ook wel fijn als je weet hoe je je kindje kunt voeden of hierbij kunt ondersteunen, toch?