Je houding tijdens het voeden

Het is belangrijk dat je een comfortabele houding vindt om je baby de borst te geven. Het moet een houding zijn die je lang kunt volhouden en waarin je je optimaal kunt ontspannen, zonder dat je last krijgt van slapende lichaamsdelen, kramp of spierpijn. Bovendien moet je baby daarbij goed in staat zijn om te drinken.

*De Madonna houding: bij het zittend voeden neem je je baby op de onderarm, dus linkerarm bij linkerborst en rechterarm bij rechterborst
*Rechtop zittend: de baby zit hier rechtop.
*Liggend voeden: de moeder op de zij, de baby op de zij, buik tegen buik, onderste borst. Als je wat meer naar voren buigt, kan je met steun onder de   knie, ook de bovenste borst geven.
*Bakerhouding of rugbyhouding: je hebt de beentjes onder je arm  of naast je.
*Biological nurturing oftewel instinctief voeden: half liggend voeden, lekker onderuit gezakt maar niet helemaal plat op je rug

Comfort.
Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat jij en je baby je allebei comfortabel voelen tijden het voeden. Als je zittend voedt, kies dan een makkelijke stoel uit die je rug goed ondersteunt wanneer je voeten plat op de grond staan. Leg eventueel nog een paar kussens in je rug. Buig je lichaam niet naar voren, dat is een té zware belasting voor je rug- en nekspieren. Til je baby ook niet op, maar gebruik altijd een kussen ter ondersteuning van zijn lichaam, om zijn mondje op hetzelfde hoogte te brengen als je tepel.

Voor die keren dat je je baby zittend in bed de borst geeft, is er een handige tip. Je kunt namelijk ook je knieën optrekken en zo een plateautje voor je baby vormen, waar je een kussentje oplegt. Let er dan wel op dat je je rug recht houdt, anders kan het zijn dat je spieren na een tijdje gaan protesteren.