Moedermelk invriezen | ontdooien

Invriezen:
Als je de melk wilt invriezen, vul het flesje dan niet helemaal, maar houd ongeveer een kwart over. Zo blijft er voldoende ruimte over voor het uitzetten van de melk. Bewaar de melk daarnaast zo ver mogelijk achterin de vriezer. Hier is de temperatuur het meest constant.
Als je de melk in een daarvoor bestemt zakje invriest, doe deze niet voller dan nodig en leg het plat in de vriezer.
Vermeld bij beide een datum en inhoud!
Het verschilt per (type) vriezer hoelang je de afgekolfde melk exact kan bewaren. Van 2 weken in een simpel vriesvak in de koelkast tot 12 maanden in een echte diepvriezer. Het is echter raadzaam om de melk voor de 6 maanden te gebruiken om verlies van kwaliteit te voorkomen. Toch is de melk nog veilig én voedzaam tussen de 6 en 12 maanden.

Moedermelk ontdooien:
Bevroren melk moet je voor gebruik eerst ontdooien. Dit kan je het beste doen in de koelkast, zo blijven de voedingstoffen goed behouden. Omdat dit lang kan duren is het handig om de benodigde melk de avond van tevoren alvast uit de vriezer te halen. Gebruik de ontdooide melk binnen 24 uur.
Heb je de melk sneller nodig, dan kan je het flesje onder lauw stromend water houden. Als de ontdooide melk op kamertemperatuur is, gebruik deze dan binnen 4 uur.
Ontdooi bevroren melk nooit in de magnetron of in een pan met kokend water. Er kunnen dan hotspots ontstaan waar je baby zich flink aan kan verbranden. Daarnaast kunnen er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.
Ontdooide moedermelk kan er wat gek uitzien. Dit komt doordat de room- en melklaag zich tijdens het bewaren van elkaar kunnen scheiden. Ook is het mogelijk dat je vetvlokjes in de melk ziet drijven. Dit betekent verder niets. Door het flesje voorzichtig te schudden, meng je de lagen weer.