Verzorging van je borsten

Om pijnlijke en lastige aandoeningen als tepelkloven en borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je je borsten goed schoonhoudt. Dat hoeft niet veel tijd te kosten.

Regelmatig een schone BH aan trekken, zeker als je last hebt van lekkende borsten. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een katoenen (voedings-) BH, die natuurlijk goed moet passen en lekker moet zitten. Draag BH’s zonder beugel! Als je zoogkompressen in je BH draagt om de lekkende melk op te vangen, moet je deze regelmatig vervangen door schone en droge exemplaren.

Maak je tepels minmaal één keer per dag goed schoon met lauwwarm water. Gebruik daarbij geen zeep en zeker geen alcohol. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de kliertjes op je tepelhof uitdrogen, terwijl die er juist voor moeten zorgen dat je huid daar schoon en soepel blijft.

Na het wassen kun je je borsten het beste aan de lucht laten drogen en niet afdrogen met een handdoek. Zo voorkom je ( en genees je ) tepelkloven. Trek geen BH of andere bovenkleding aan voordat je borsten helemaal droog zijn.