Bloedverlies na de bevalling

Het is normaal dat je na de bevalling nog helderrood bloed verliest. Dit komt vaak in golfjes naar buiten en kan erger worden tijdens borstvoeding, opstaan en naweeën.

Wanneer je meer dan 2 grote kraamverbanden doordrenkt met bloed hebt binnen een half uur tijd, dan wordt het te veel en moet je de verloskundige bellen.

Je kunt ook bloedstolsels verliezen. Deze kunnen zo groot zijn als een vuist. Dit gebeurt vaak bij het opstaan nadat je een tijdje hebt gelegen. Schrik hier niet van!

Het bloedverlies zal in de loop der weken steeds minder worden. Het kan zelfs 6 weken duren voordat het helemaal weg is. Gemiddeld genomen stopt het na zo’n 3 tot 4 weken. Heb je een drukke dag gehad, dan kun je merken dat het bloedverlies tijdelijk weer wat is toegenomen. Indien het vloeien (bijna) gestopt is, of je hebt alleen nog wat bruine afscheiding, dan kun je ervan uitgaan dat je baarmoedermond weer gesloten is. Je kunt dan weer in bad gaan of gemeenschap hebben.

Ik hou de hoeveelheid bloed die je verliest in de gaten. Bij twijfel over een te grote hoeveelheid bloedverlies overleg ik met de verloskundige.
Mocht je 6 weken na de bevalling nog bloed verliezen, neem dan contact op met de verloskundige of met de gynaecoloog als je in het ziekenhuis bent bevallen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen voor bloedverlies na de bevalling:

Stollingsafwijkingen in de familie melden!
Je hebt een verhoogde kans op heftig bloedverlies na de bevalling:
als in je familie problemen met de bloedstolling voorkomen, dus dat het bloed minder makkelijk stolt
als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Meld dit aan de verloskundige of gynaecoloog die je bevalling begeleidt. Deze zal dan extra letten op de hoeveelheid bloedverlies in de kraamperiode.